Turizm Çeşitleri ve Açıklamaları

Bireysel Turizm : Bireysel turizme katılma söz konusudur. Bu kişiler yeni yerler görme, macera arama veya buna benzer sebeplerden turizme bireysel olarak katılmaktadırlar.
Kitle Turizmi : Çok sayıda ve birbirini tanımayan insanların bir araya gelerek yapmış oldukları turizm hareketi kitle turizmi olarak adlandırılır. Kitle turizmi genellikle seyahat acenteleri tarafından düzenlenir.
Grup Turizmi : Çeşitli toplumsal grupların turizme birlikte katılmalarıdır. Dernek üyeleri, meslek odaları, öğrenci toplulukları gibi belirli bir ortak özelliği bulunan, sayısı on bir ile on altı arasında değişen, insan topluluklarıdır.
İç Turizm : Katılımcının kendi ulusal sınırları içinde turistik faaliyette bulunmasıdır. Şehirsel alanlardan kıyılara, kırsal alana ve dağlara doğru olmaktadır. Kırsal alandan da şehirlere doğru turizm hareketi olmaktadır.



Dış Turizm : Katılımcının kendi ülke sınırları dışına çıkarak turistik faaliyette bulunmasıdır . Aktif Ve Pasif Olarak 2 Ye Ayrılır.
Pasif Dış Turizm : Ülkemiz insanlarının başka ülkelere gitmesi
Aktif Dış Turizm : yabancı kişilerin ülkemize gelmesidir. Ödemeler dengesi üzerinde döviz kazandırıcı yada ekonomide ihracat etkisi yapar. Ayrıca dış turizmin ülkeler arasında barış ortamının oluşması, farklı kültürlerin öğrenilmesi, ulusal kültür yanı sıra diğer kültürlere de saygı duyma bilincinin oluşması gibi olumlu toplumsal etkileri de bulunmaktadır
Gençlik Turizmi : On beş ile yirmi beş yaş arasındaki gençlerin, birey olarak katıldıkları turizm faaliyetleridir. Gençlerin turizm faaliyetlerine katılma oranları diğer yaş gruplarına göre daha fazladır. Bunun sebebi ise gençlerin, psikolojik yapıları gereği harekete, maceraya ve değişime daha açık kişiliğe sahip olmalarıdır.
Yetişkin Turizmi : Yirmi beş ile atmış yaş arasındaki insanların katıldıkları turizm hareketidir. Aile ve iş hayatı sorumlulukları bulunduğu için tatil anlayışları genelde dinlence üzerine ve yaz ayları yoğunluktadır.
Üçüncü Yaş Turizmi : Atmış yaş üstü emekli kişilerin oluşturduğu gruptur. Aile sorumluluğu azalmış, emeklilikten dolayı iş sorumluluğu kalmamıştır. Genelde inanç, sağlık ve kültür amaçlı turizm faaliyetlerine katılmaktadırlar. Yaşlarının gereği konfor ve rahatlık aramaktadırlar
Sosyal Turizm : Ekonomik bakımdan zayıf olan kitlelerin birtakım özel önlemler ve teşvik uygulamaları yoluyla turizm faaliyetlerine katılmalarının sağlanmasıdır. Günümüzde, bu gruba bedensel özürlülerde katılmıştır.
Lüks Turizm : Bu gruba giren kişiler en üst düzeyde gelire sahip ve toplum içinde prestiji yüksek kişilerdir. Pahalı ve her türlü konfora sahip turistik tesisleri tercih ederler.
Deniz Turizmi : Günümüzde şehirlerde yaşayan insanların, şehrin gürültülü ve kirlenmiş ortamından uzaklaşarak deniz kenarlarındaki doğal güzelliklere sahip yerleri tercih etmeleri sonucu ortaya çıkan turizm türüdür.
Kongre(Toplantı) Turizmi : Kişilerin sürekli konakladıkları veya çalıştıkları yerler dışında uzmanlık gerektiren akademik alan veya mesleklerde belirli konularda bilgi alış verişlerini sağlamak için bir araya gelmelerinden doğan turizm faaliyetidir.
Sağlık turizmi : insanların, kür ve tedavi amacıyla gittikleri yerlerde konaklama, beslenme, dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Sağlık turizmi alt başlıkları :
a-) Termal Turizm b-) Klimatizm
Yat Turizmi : Gezi ve spor amacıyla kullanılan, yolcu kapasitesi 36’yı geçmeyen motorlu veya hem yelkenli hem motorlu deniz araçlarına yat denir.
Turistlerin ya kendi yatlarıyla yada kiraladıkları yatlarla, kıyılarda doğal güzellikleri gözlemeleri ve sahil kenarlarında gezmeleridir.

Mağara Turizmi : Doğal süreçler sonucunda oluşmuş yer altı oyuğuna “mağara” adı verilmektedir. Mağaralara gezmek tanımak incelemek amacıyla yapılan turizmdir.
Dağ Ve Kış Turizmi : Dağların temiz ve güzel havasından yararlanmak üzere insanların dağlara yönelik olarak gerçekleştirdikleri turizm türüdür
Av Turizmi : Av turizmi, bilinçli ve belli bir eğitime dayanarak, doğaya zarar vermeden yapılan,sadece olgunluğa erişmiş hayvanların avlanması olayıdır.
Golf Turizmi : Toplumun gelir düzeyi yüksek ve orta-ileri yaşlardaki insanlarının tercih ettiği bir turizm türüdür. Sıkı kurallara bağlı olan Golf, en pahalı spor dalları arasında yer alıyor .
İnanç Turizmi : Kutsal yerlerin ziyaretini amaçlayan turizm türüdür İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanabilmektedir.
Yayla Turizmi : Günümüzde şehirlerde yaşayan insanların, şehrin gürültü ve kirlenmiş ortamından uzaklaşarak dağlardaki doğal güzelliklere sahip sessiz yerleri tercih etmeleri sonucu ortaya çıkan turizm türüdür.
Akarsu Turizmi : Akarsu kaynaklarının çeşitli rekreatif amaçlarla kullanılmasına denir Ülkemizin sahip olduğu zengin doğal kaynaklarından birisi de Akarsularımızdır. Akarsularımızın önemli bir bölümü kısaca "akarsu turizmi" olarak tanımlayabileceğimiz rafting, kano ve nehir kayağı için çok elverişlidir

0 yorum:

Yorum Gönder