Turizmin Kısa Tarihi

Turizm olgusunun başlangıcı; yazıyı, parayı ve tekerleği ilk bulan, ticareti başlatan ve ticari ilişkilerde parayı ilk kullanılan Sümerlere, yani MÖ. 4000 yılına kadar geriye götürülebilir. Milattan önce 4000 yılında Sümerlerin yazıyı, parayı ve tekerleği ilk kez bulması ve buna bağlı olarak ticaretin gelişmesini sağlamaları seyahat çağının başlamasına neden olmuştur .


1-İLKÇAĞDA TURİZM : İlk seyahatlerin M.Ö. 4000 yılarında Sümerliler tarafından yapıldığı söylenmektedir. İnsanlar bu cağda daha çok ticaret amacıyla,merak,dini , spor ve sağlık nedenleriyle seyahat etmeye başlamışlardır.

2-ORTAÇAĞDA TURİZM : Bu çağda da insanlar ekonomik,din,spor,sağlık zevk ve eğlence gibi amaçlarla gezmeye devam etmişlerdir.Haçlı seferlerinin kaleme olan yazarların ortaya çıkması ve Marco Polunun seyahatleriyle ilgili kitapların yazılması bu kitapları okuyanların turizme karşı büyük kamu oyununun oluşturulması, sanatkarların diğer meslektaşlarıyla ilişki kurmaları, Kristof Colomb’un kesifleri, Vasco dö Gama’nın ümit burnunun dolaşarak Hint Okyanusuna geçmesi, Micalla’ın Amerika’yı dolaşması turizmin gelişmesinde büyük rol oynamıştır

3-YENİ ÇAĞDA TURİZM : Bu çağda Hümanizm , Rönesans hareketleri turizmin bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasına neden olan teknolojik ve sosyal olaylar turizmin gelişmesine yardımcı olmuştur.

4- YAKIN ÇAĞDA TURİZM : Seyahat özgürlüğü, ücretli tatil, sosyal güvenlik hakkı ve ilk toplu taşımacılığın yapılması bu çağdaki gelişmelerdir İlk toplu taşımacılık 1841 yılında Thomas Cook tarafından 570 kişilik bir grubun trenle taşımasıyla başlamıştır Yine ilk seyahat acentesi 1865 yılında Thomas Cook tarafından kurulmuştur.